606 opinii

5 fotografii

2 videoclipuri

73 prieteni

4 abonați

1706 like-uri

1100 comentarii

Denisa Marginean

11 Noiembrie 2013, 21:00 • Vezi toate opiniile lui Denisa Marginean

12 Noiembrie, ziua în care Arieşul Turda a câştigat Cupa României. A 52-a aniversare, fără Vasile Suciu

Marţi, 12 noiembrie, se împlinesc 52 de ani de când Arieşul Turda a câştigat Cupa României, după un meci de vis cu Rapid Bucureşti.

Gloria lor nu apune!

Marţi, 12 noiembrie, se împlinesc 52 de ani de când Arieşul Turda a câştigat Cupa României, după un meci de vis cu Rapid Bucureşti.

12 Noiembrie a devenit, astfel,  ziua în care ne amintim de o mare performanţă şi de cei care au scris cea mai frumoasă pagină din istoria fotbalului turdean.

Obişnuiam ca în apropierea acestei date să vorbesc cu doi dintre componenţii acelei echipe minunate care a adus Cupa României la Turda, Ioan Onacă şi Vasile Suciu, dar şi cu doamna Ursu, soţia căpitanului Dionisie Ursu.

Aceşti oameni dragi sufletului meu reuşeau de fiecare dată, cu aceeaşi pasiune şi emoţie,  să rememoreze momentele petrecute pe 12 noiembrie 1961.

Din păcate, în acest an lucrurile au stat cu totul altfel fiindcă sâmbătă, 9 noiembrie, o veste tristă a lovit fotbalul românesc. Unul dintre cei mai mari portari ai ţării şi  "îngerul păzitor" din poarta Arieşului în finala Cupei din 1961 a trecut la cele veşnice.  

Pentru Vasile Suciu ziua de 12 Noiembrie a însemnat punctul de plecare în fotbalul mare. "Fiul Cupei", aşa cum era supranumit Suciu,  a fost selecţionat, după finala Cupei României, în echipa naţională: „Pentru mine a fost prima deplasare mai lungă, eram pentru prima dată în capitală şi aveam 18 ani.  A fost meciul care m-a lansat în fotbalul mare. Eu am decis soarta Arieşului, iar Arieşul a decis soarta mea”.

Îşi amintea cu bucurie de acea zi, poate cea mai importantă din viaţa sa şi recunoştea de fiecare dată că "a fost mâna destinului".  Credea în ideea de destin şi în faptul că pasiunea poate schimba viaţa unui om.

La 52 de ani de la marele eveniment, exact în ziua de 12 Noiembrie, destinul a decis ca Vasile Suciu să fie condus pe ultimul drum. 12 Noiembrie 1961- ziua în care a început o frumoasă poveste. 12 Noiembrie 2013-ziua în care o frumoasă poveste a luat sfârşit.

Dar această poveste nu va fi dată uitării!

"Cupa e-n Rapid spre Turda!"

Pe 12 Noiembrie 1961 iubitorii fotbalului turdean ştiau un singur lucru: “Cupa e-n Rapid spre Turda!”

Echipa antrenată pe atunci de Ştefan Wetzer a ocupat locul şase în seria a treia a Diviziei B, iar până să ajungă în finala Cupei României a trecut pe rând de Corvinul Hunedoara (2-0), Penicilina Iaşi (7-1), Ştiinţa Timişoara (2-1) şi UTA (3-0) în semifinale.

În finală avea să întâlnească Rapid Bucureşti. Turdenii au primit gol în minutul 24, când Suciu a fost învins de către Nicolae Georgescu, dar au revenit în meci în minutul 51, când Gheorghe Băluţiu l-a învins din penalty pe portarul rapidist Gheorghe Dungu. După un minut, acelaşi Băluţiu a marcat al doilea gol al formaţiei din Turda, iar Arieşul a devenit, astfel, a doua echipă din Divizia B (după Metalul Reşiţa în 1954) care a câştigat Cupa României.

 Fotbaliştii care au jucat în acea finală sub culorile Arieşului au fost: Ioan Onacă, Vasile Suciu, Dionisie Ursu, Eugen Pantea, Ioachim Zăhan, Alexandru Vădan, Eugen Luparu, Vasile Mărgineanu, Vasile Pârvu, Gheorghe Băluţiu şi Liviu Husar.

Echipa care a ajuns la Bucureşti cu trenul şi care le-a cerut rapidiştilor „nu ne daţi prea multe goluri” a reuşit la finalul meciului să-i smulgă lacrimi antrenorului Filote. "A închinat o cupă de şampanie şi cu lacrimi în ochi a spus: „Închin şampania asta pentru 11 tineri care au arătat cum se apără culorile unui club”, îşi aminteşte profesorul Ioan Onacă.

Au trecut 52 de ani de atunci, iar timpul, din păcate, se dovedeşte o fiară care are nesfârşita răbdare de a înghiţi totul...sau aproape totul.

Dar,  deşi şterge, timpul ştie să păstreze, în acelaşi timp, ceea ce nu trebuie pierdut. Iar un astfel de moment nu trebuie pierdut! Amintirea acestei unice performanţe devine pentru noi mai mult decât o datorie.

E timpul să arătăm "cartonaşul roşu" nepăsării şi indiferenţei şi să facem loc respectului şi recunoştinţei faţă de tot ceea ce înseamnă valoare, faţă de toţi cei care ne-au făcut să fim mândri, care ne-au reprezentat la cel mai înalt nivel şi care vor "hrăni" generaţii cu performanţa lor.  

În 1961 Arieşul Turda a scris istorie .... şi da, e istoria noastră, e istoria fotbalului turdean!

 

Sunt 4 persoane carora le place.
Gorgeous Roadkill Daca CFR a castigat campionatul Transilvaniei in 1911, din cate stiu Ariesul Turda e prima echipa din judetul Cluj care a castigat un trofeu in Romania. Bun memento.

11 Noiembrie 2013, 21:26 • Imi place (1 persoane)

Drd. Vaj, BA, AM, PhD habar nu aveam ca ariestul turda a castigat cupa romaniei. argesul, de pilda, nu a castigat-o niciodata.

12 Noiembrie 2013, 08:06 • Imi place (1 persoane)

Personalizeaza

Iti oferim pe pagina ta doar stirile care te intereseaza din GSP

Contribuie

Adauga articole, imagini, video, noutati si impartaseste-le cu prietenii tai

Conecteaza-te

Fa-ti propria retea de prieteni cu care sa comunici prin sport. Viziteaza profilul lor si pasiunea comuna va forma comunitatea voastra

Fa-te auzit

Exprima-ti opiniile prin intermediul MySport, iar daca esti bun poti fi citit de peste 250.000 vizitatori, zilnic, pe GSP.ro sau in Gazeta Sporturilor.