1 opinii

0 fotografii

0 videoclipuri

4 prieteni

0 abonați

2 like-uri

2 comentarii

Andrei Pitigoi

18 Februarie 2012, 01:05 • Vezi toate opiniile lui Andrei Pitigoi

Povestea buzoianului de care Dinamo şi-a "legat" cele mai mari performanţe!

În cadrul unui articol de colecţie, vă prezint povestea spumoasă şi nostalgică a buzoianului Vasile Anghel, fost jucător şi conducător al formaţiei de fotbal DINAMO Bucureşti, numele de care se leagă cea mai importantă performanţă europeană a clubului din Ştefan cel Mare. Vasile Anghel s-a născut la Buzău, pe 22 noiembrie 1937. Buzoianul este absolvent al cursului postuniversitar de Relaţii Internaţionale şi al Institutului de Drept Comparat al Facultăţii de Drept a Universităţii din New-York. Prima întâlnire cu mingea a avut-o pe maidanele din apropierea Crângului, pentru ca mai târziu să evolueze pentru LOCOMOTIVA C.F.R. Buzău (n.r. 1950).

Patru ani mai târziu s-a transferat la VOINŢA Bucureşti (n.r. ulterior Progresul) şi, odată cu “mutarea” în Capitală, a urmat şi selecţia în lotul naţional de juniori. La doi ani după ce a ajuns în Bucureşti (n.r. 1956), a “sărit” în “Groapă”, îmbrăcând tricoul roş-alb al grupării DINAMO Bucureşti, până în 1963. În această perioadă, buzoianul a “bifat” cinci prezenţe sub “tricolor” şi a câştigat un titlu (1961-1962) şi o cupă (1958-1959). Totodată, Anghel a  “prins” din postura de jucător două turnee finale UEFA: Italia – 1955 şi Ungaria – 1956. Timp de jumătate de sezon, a activat la PETROLUL Ploieşti, pentru ca apoi să “debuteze” şi în “ale” antrenoratului la METALUL Buzău, unde a fost antrenor şi jucător, reuşind să promoveze formaţia buzoiană în Divizia “C”, al treilea eşalon al fotbalului românesc. După promovare, a “absentat” din viaţa sportivă, fiind un “pion” de bază în structurile statale dintre Carpaţi înainte de ‘89. 5 martie 1981 reprezintă data revenirii în fotbal a buzoianului. Vasile Anghel este numit vice-preşedinte al Clubului DINAMO Bucureşti şi şef al secţiei de fotbal, funcţie pe care o păstrează până la sfârşitul anilor ‘80. Ca oficial, performanţele fostului atacant sunt remarcabile şi demne de invidiat. Cu Anghel la “timonă”, câinii roşii au câştigat trei titluri de campioni consecutiv (n.r. 1981-1982, 1982-1983, 1983-1984), două cupe ale României (n.r. 1981-1982 şi 1983-1984) şi au reuşit să ajungă în “careul de aşi” ai celei mai importante competiţii dintre cluburi: Cupa Campionilor Europeni. În prezent, Vasile Anghel locuieşte în Capitală.

Povestea primei performanţe româneşti în Europa: semi-finala cu Liverpool

Însărcinat de Partid să se ocupe îndeaproape de frâiele şi bunul mers al formaţiei DINAMO Bucureşti, Vasile Anghel este de departe unul din cei mai abili şi charismatici conducători pe care echipele româneşti i-au avut vreodată. În ediţia ‘84, DINAMO Bucureşti reuşea cea mai mare performanţă europeană, “atingând” semi-finalele Cupei Campionilor Europeni. Dar cum a ajuns DINAMO să “bată” la “porţile” finalei CCE într-o dispută cu Liverpool. În sferturile competiţiei, bucureştenii au dat de Dinamo Minsk. După un 1 – 1, la Minsk, soarta calificării urma se joace la Bucureşti, pe “23 August”. Arbitru central al partidei fusese desemnat britanicul Keith Hackett, actualmente şef peste “fluieraşii” din insulă. “Primisem veşti potrivit cărora englezu’ era sobru, autoritar, dar totodată un bun profesionist. Am luat masa la Snagov, acolo am ţinut protocolul. Am avut de toate, băutură, mâncare bună, femei frumoase şi ceva tradiţional, la pachet, dacă mă înţelegeţi dumneavoastră”, rememorează Anghel. “La finalul festivităţilor l-am abordat cu două domnişoare. I-am zis . Nu o să vă vină să credeţi ce mi-a răspuns. A tocmit repede din gură: . I-am spus grăbit că nu vreau lucruri necurate şi că doar să simtă niţel din ospitalitatea românească. Despre meci, vă zic că ne-a dus spre victorie doar din fluier”. Deznodământul partidei? DINAMO a bătut cu 1 la 0, gol marcat de Augustin “Oneaţă” dintr-o poziţie suspectă de off-said şi doar 1-2 minute de prelungire, când se impuneau cel puţin 5-6, pentru un final în care englezii atacau în valuri poarta dinamovistă.

“Dom’le,  era esenţial ca în cadrul protocolului să reuşeşti să separi brigada de arbitri de observator. erau mai relaxaţi şi nu erau reţinuţi în gesturi, din cauza prezenţei observatorului” - Vasile Anghel, preşedinte DINAMO Bucureşti 1981 – 1988.

Şef de haită în vestiarul “câinilor”

Constantin “Flencea” David, câştigător a patru titluri de campion naţional cu DINAMO Bucureşti şi coechipier cu Vasile Anghel, rememorează primul episod petrecut în vestiarul dinamoviştilor. “Eu veneam de la Roşiorii de Vede, un copil pus faţă-n faţă cu Capitala. Ştiam că fiecare jucător nou la echipă era supus botezului. Se făcea ad-hoc un comitet de judecată. Pedeapsa mea a fost de patru palme la fundu’ gol de căciulă. La sfârşit, se punea ştampila. M-a muşcat Anghel de fund de m-a ridicat de pe masă. Nu avea nicio carie. Amprenta lui dentară m-a însoţit vreo lună, timp în care mâncam doar în picioare”.

Duşmanul “Procurorului”

În volumul 2 al cărţii auto-biografice “Jucând cu destinul”, Cornel Dinu, unul dintre cei mai reprezentativi fotbalişti ai grupării din Ştefan cel Mare, actualmente delegat, povesteşte cum Anghel, un înflăcărat al sistemului comunist, a încercat să-l dea afară de la DINAMO. Disputele dintre cei doi au plecat de la numirea pe cale politică a lui Anghel în postul de conducător al grupării dinamoviste.

“Buzăul? … Locul unde m-am născut”

Venerabilul preşedinte a lui DINAMO nu are foarte multe amintiri legate despre Buzău. “Acolo m-am născut şi am făcut primii paşi în fotbal. Erau condiţii grele când am început să bat mingea. Peste ani ne-am întâlnit cu Gloria în campionat. Îmi aduc aminte că o dată i-am bătut zdravăn, şi că ei nu ne-au luat puncte cât am fost eu la DINAMO. Îmi aduc aminte de domnul Oprea (n.r. Radu Oprea, preşedintele GLORIEI Buzău în perioada 1971 – 1991). Ce om! Lui îi plăceau băieţii ăştia de la Ministerul Apărării, drept dovadă că STEAUA venea în concediu la Buzău. A făcut multe pentru Buzău, ce e drept ajutat foarte mult şi de Carolică (n.r prim secretar).

·         Peste 150 de partide a jucat Vasile Anghel la nivelul primelor două eşaloane.

·         4 titluri de campion are Anghel cu DINAMO, 3 ca preşedinte al secţiei de fotbal şi unul ca jucător.

·         3 cupe ale României a câştigat buzoianul, una ca jucător şi două ca şef al secţiei de fotbal.

·         16 goluri a marcat Vasile Anghel în prima divizie.

·         6 este numărul echipelor la care a evoluat Anghel: LOCOMOTIVA CFR Buzău, VOINŢA Bucureşti, PROGRESUL Bucureşti, DINAMO Bucureşti, PETROLUL Ploieşti şi METALUL Buzău.

Articolul este înscris pentru finala concursului "Blogul de sport al anului 2011".

Sunt 2 persoane carora le place.
Calin Radulescu Subiect e genial VECINE!!!! Prezentarea e cam larga, dar ai un material valoros

19 Februarie 2012, 04:22 • Imi place

paul ionescu-ballo ma pish pe el de securist, baga-mi-as p...-n ma"sa

12 Septembrie 2014, 19:28 • Imi place

Personalizeaza

Iti oferim pe pagina ta doar stirile care te intereseaza din GSP

Contribuie

Adauga articole, imagini, video, noutati si impartaseste-le cu prietenii tai

Conecteaza-te

Fa-ti propria retea de prieteni cu care sa comunici prin sport. Viziteaza profilul lor si pasiunea comuna va forma comunitatea voastra

Fa-te auzit

Exprima-ti opiniile prin intermediul MySport, iar daca esti bun poti fi citit de peste 250.000 vizitatori, zilnic, pe GSP.ro sau in Gazeta Sporturilor.